Store problemer med Nav etter at jeg ble syk på en båt i Ghana

By 16. juni 2021 Aktuelt

Hei,

 

Har ikke vært så mye skriving på denne siden på en stund, Jeg ble syk på en vikartur for et norsk rederi i Ghana i fjor sommer, har vært syk siden den tid. Dette skjedde i juli fjor.

 

Jeg reiste gjennom et vikarbyrå som hyrte meg inn gjennom et annet vikarbyrå. Havnet på sykehus i Ghana, kom meg hjem etterhvert. Ble enda sykere i Norge, men trodde jeg skulle komme meg etterhvert. Og begynte å studere juss på årsstudium i Molde, jeg sluttet på skolen i januar. Da ble jeg operert i magen, de fjernet galleblæren min. Er fortsatt syk, med masse smerter i magen, de har jeg hatt nå i 11 måneder.

 

Oppdaget at ingenting er sendt inn til sjøfartsdirektoratet eller Nav, Nav sier nå at jeg er student. Var ikke det når jeg reiste til Ghana i fjor sier jeg. Har registeret alt selv hos både sjøfartsdirektoratet og Nav.

 

Nav avslår stort sett alt jeg sender til dem, fikk arbeidsavklaringspenger 13.06.21, da jeg har  hatt en inntekt på 12 500 kr siden januar. Før jeg fikk penger nå i juni.

 

Begynte å skrive til Stortingsrepresentanter for å få hjelp, jeg skrev til 55 stykker.

 

Nå er Ove Trellevik (H) inne i saken min og Ruth Grung (AP) hjelper meg også. Ruth Grung stilte skriftlig spørsmål om meg til arbeids- og sosialministeren Torbjørn Røe Isaksen.

 

Han vil ikke svare i saken, på grunn av at det er en enkelt sak og han kan ikke instruere Nav på grunn av maktfordelings prinsippet i Norge.

 

Denne saken med meg, har fått meg til å tenke litt. Tror nok det mange flere sjøfolk som kommer til å falle mellom to stoler i velferdssamfunnet vårt.

 

Her er noen prinsipper som nok blir viktige for mange flere arbeidstakere enn meg:

 

Hvordan private bemanningsbyråer ivaretar sine ansatte når det oppstår sykdom – herunder forsikringer og annet

  1. Hvordan Sjøfartsdirektoratet følger opp sykdom og skader til sjøs – har sjøfolk samme rettigheter som ansatte på land?
  2. Regjeringer og andre oppfordrer folk til å ta videre utdanning i voksen alder – utfordring er da at man mister rettigheter i NAV
  3. Vanskelig å kombinere sykdom og studier (mange har restevne)
  4. Mangel på rådgiving/veiledning, både i NAV og i helsevesenet
  5. Man kommer i situasjoner der man må vente på ytelser fra NAV i 10-11 måneder – det betyr at man må være rik for å være syk eller ha foreldre som kan støtte deg, eventuelt leve på lån
  6. Man må være frisk og ha ressurser for å ha mulighet til å følge opp søknader og klager til NAV, dette gjelder også oppfølging i helsevesenet

 

 

For min del er det en knallhard kamp med Nav, jeg har 7 saker gående med Nav, med 3 instanser. Hadde saker med 4 instanser. Fikk arbeidsavklaringspenger tilslutt.

 

Jeg har fått god hjelp av fellesforbundet for sjøfolk ved Harald Prytz, nettavisen Khrono.no og som jeg skrev over av flere Stortingsrepresentanter. Tenker at jeg er en av få som får hjelp, hva skjer med andre mennesker som ikke får hjelp?

 

Hadde ikke trodde at Nav fungerer som det gjør, vil kalle Nav -systemet en Kafka prosess, der de ikke er veldig villige til å hjelpe deg, en blir sendt rundt på karusell som aldri stopper.

 

Nav er i mine øyne konstruert slik at det er veldig vanskelig å vinne over forvaltningen.

En kan kjøre saker mot Nav i årevis uten å komme noe videre i prosessen.

 

De som sitter med klagene mine er ikke veldig kunnskapsrike i forvaltningsrett, de bryter forvaltningsretten i saksbehandlingen i min og flere saker jeg vet om.

 

 

Jeg kommer til å bruke alle klagemuligheter i Nav, etter det kommer jeg til å klage inn Nav til sivilombudsmannen for brudd på forvaltningsloven.

 

Sakene mine med Nav er langt fra over, det er det flere måneder til.

 

 

Her er en av mine artikler som khrono.no har skrevet om meg og skriftlige spørsmål til arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen fra Ruth Grung (AP)

 

 

https://khrono.no/ingen-konkrete-svar-fra-roe-isaksen-i-sak-om-syk-student/585654

 

 

https://www.stortinget.no/no/Saker-og-publikasjoner/Sporsmal/Skriftlige-sporsmal-og-svar/Skriftlig-sporsmal/?qid=85101

 

 

 

 

Mvh

 

Thomas Hellevang

 

Fellesforbundet for sjøfolk